De salarissen van Nederlandse werknemers gaan volgend jaar omhoog met gemiddeld 2,3 procent. Daarmee lopen we achter bij het Europees gemiddelde. Met infographic.

Het jaar van de ‘wereldwijde loonvertraging’, zo betitelt adviesbureau Hay Group 2014 alvast. Uit een onderzoek onder meer dan 15 miljoen werknemers bij 22.000 bedrijven wereldwijd blijkt dat de salarissen volgend jaar met gemiddeld 5,2 procent stijgen, 0,3 procent lager dan de verwachting voor dit jaar.

Ook in Europa gaan de lonen in 2014 iets minder hard omhoog: dit jaar door de bank genomen met 3,3 procent, volgend jaar met 3,1 procent.

Hoe doet Nederland het?

Nederlandse werknemers kunnen volgend jaar rekening houden met een gemiddelde salarisstijging van 2,3 procent, aldus Hay Group. Dat is slechts 0,1 procent minder dan in 2013.

In vergelijking met het Europees gemiddelde blijft Nederland achter, zo lijkt het. Maar wie naar de cijfers kijkt, ziet dat het gemiddelde aanzienlijk omhoog wordt getrokken door Oekraïne (7,9 procent), Rusland (7,8 procent) en Turkije (7,7 procent).

Zonder die landen ligt de gemiddelde loonstijging in Europa op 2,6 procent, een stuk dichter in de buurt van het Nederlandse cijfer. Toch blijven we iets achter bij onze buurlanden. In België gaan de lonen met 2,6 procent omhoog en in Duitsland zelfs met 3,0 procent.

Bekijk hier een kaart van de bovenstaande gegevens.

Loonkosten werkgever omhoog sinds crisis

Uit onderzoek van Z24 samen met salarisverwerker Unit4 bleek begin dit jaar dat de nettosalarissen met name bij de lagere inkomens zijn gestegen de afgelopen jaren.

Fiscale steunmaatregelen zorgden ervoor dat netto-inkomens sinds 2009 stegen voor brutolonen rond modaal en lager. Voor hogere brutoinkomens – vanaf ongeveer 3.500 euro per maand – zorgden fiscale maatregelen en hogere pensioenpremies ervoor, dat nettosalarissen per saldo nauwelijks stegen of daalden ten opzichte van het niveau van 2009.

Sinds de crisis uitbrak eind 2008 hebben werkgevers de salariskosten bovendien duidelijk zien oplopen. De loonkosten zijn in ons land veruit de grootste kostenpost voor het bedrijfsleven. Veel Nederlandse ondernemingen proberen daarom het beloningsbeleid te versoberen, omdat de concurrentiepositie onder druk staat.

Lees ook:

Meer salaris doet niet harder werken, onverwachte bonus wel

Zou jij werken met een uitkering van 2000 euro per maand?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl